Strona: Prof. dr hab. inż. Paweł Chmielarz kolejny raz w gronie 2% najlepszych uczonych na świecie / Studenckie i Doktoranckie Koło Naukowe Inżynierii Chemicznej i Farmaceutycznej IPSUM

Prof. dr hab. inż. Paweł Chmielarz kolejny raz w gronie 2% najlepszych uczonych na świecie

2022-10-11

Prof. dr hab. inż. Paweł Chmielarz, Kierownik Katedry Chemii Fizycznej ponownie znalazł się w gronie 2% najczęściej cytowanych badaczy z całego świata. Tak wynika z opublikowanego na łamach „PLOS Biology” zestawienia opracowanego przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem naukowym Elsevier i firmą SciTech Strategies.

Zestawienie obejmuje prawie 200 tys. naukowców z 22 dyscyplin podzielonych na 176 bardziej szczegółowych dziedzin. Na prestiżowej liście 2% autorów publikacji, na które najchętniej powołują się inni uczeni, znalazło się 2 naukowców z Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej. Oprócz prof. dr hab. inż. Pawła Chmielarza na liście znalazł się również prof. dr hab. inż. Piotr Król.

W ocenie dorobku naukowców zostały uwzględnione publikacje ze wszystkich dziedzin badań, które ukazały się do 1 września 2022 r. Lista została opracowana na podstawie kompleksowej oceny dorobku naukowego uczonych z całego świata i wyliczeniu złożonego indeksu bibliometrycznego (tzw. C-score), uwzględniającego m.in. takie kryteria, jak: liczba cytowań niezależnych, indeks Hirscha czy miejsce i rolę autora wśród współautorów.  

Pełną listę naukowców można znaleźć na stronie: 

https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4

 

Szczegóły na stronie:

Aktualności Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej

Aktualności Chmielarz Research Group

Aktualności Katedry Chemii Fizycznej na Wydziale Chemicznym Politechniki Rzeszowskiej

Twitter - Chmielarz Research Group @Chmielarz_Group

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję